Το σπάνιο μέταλλο με το ελληνικό όνομα που είναι 5 φορές πιο ακριβό από το χρυσό

Media

Gossip / Media 351 Προβολές


Το σπάνιο μέταλλο με το ελληνικό όνομα που είναι 5 φορές πιο ακριβό από το χρυσό

Είναι το πολυτιμότερο μέταλλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχει… ελληνικό όνομα.

Μιλάμε ένα εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο αργυρόχρωμου μεταλλικού χρώματος που είναι  πέντε (!) φορές πιο ακριβό από τον χρυσό, έχοντας καταφέρει να αυξήσει την τιμή του κατά 32% μέσα στις πρώτες ημέρες του 2020.

Ο λόγος για το ρόδιο. Σα να λέμε ρόδο, δηλαδή τριαντάφυλλο. Ονομάστηκε έτσι καθώς ορισμένα υδατικά διαλύματα αλάτων του έχουν ροζ χρώμα. Ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Άγγλο χημικό Γουόλλαστον στα κατάλοιπα επεξεργασίας μεταλλευμάτων λευκόχρυσου και αυτή τη στιγμή είναι το σπανιότερο μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο στη Γη.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες αυτοκινήτων και αυτός είναι και ένας από τους λόγους του υψηλού κόστους του συγκεκριμένου εξαρτήματος. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση του από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά 225% ετησίως. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια η τιμή του έχει αυξηθεί τέσσερις φορές ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που απαιτούνται στον τομέα κατασκευής των αυτοκινήτων.

«Το ρόδιο υπόκειται σε μία τρελή μεταβλητότητα. Σπάει κάθε μέρα όλα τα ρεκόρ», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντόνιο Μπερλίν, επικεφαλής της ανάλυσης και ανάπτυξης της αγοράς της Νικελίλ Norilsk της Ρωσίας. Η ρωσική εταιρεία εξορύσσεται περίπου το 10% του συνόλου του ροδίου. Εκτός από τη Ρωσία, ρόδιο έχουν ακόμα η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές
Οι αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών ξεπερνώντας τα 8.000 δολάρια ανά ουγγιά (28.3 γραμμάρια). Αναλυτές και έμποροι βασικών προϊόντων λένε ότι το μέταλλο θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων που σημειώθηκε το 2008. Το ρόδιο θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, τον άργυρο, το όσμιο, το λευκόχρυσο και το χρυσό.