Κατηγορίες
Νέα

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τον πρέσβη της Βενεζουέλας με Λιγνάδη-Φουρθιώτη: ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντα με την πλευρά των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Σε μικροπολιτική καταφεύγει η ΝΔ στην απέλπιδα προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με την ανικανότητά της να διαχειριστεί την πανδημία αλλά και να «αποσυνδεθεί» από τα σκάνδαλα του Νίκου Γεωργιάδη και του Δημήτρη Λιγνάδη.

Τελευταίο εύρημα της κυβέρνησης η υπόθεση με την πρώην υπάλληλο της Πρεσβείας της Βενεζουέλας Ξένια Μπουζαρανίδου που από το 2013 είχε καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες.

Τώρα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι έδωσε την προβλεπόμενη άδεια ώστε η πρώην υπάλληλος στην πρεσβεία να μπορεί να εκτελέσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία της επιδικάστηκε αποζημίωση 32.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση να χορηγήσει την αιτηθείσα και προβλεπόμενη άδεια από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της πρεσβείας στην Αθήνα μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι η άδεια χορηγήθηκε υπό τον όρο ότι «η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της  Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Δηλαδή η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί ακινήτων ή κινητών πραγμάτων της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι θύματα του τότε πρέσβη είχαν στείλει επιστολή (ήδη από τον Ιανουάριο του 2013) στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.

Διαβάστε επίσης:  Συγκριτικό: Mazda 2 1.5 VS Nissan Micra IG-T 100 VS Toyota Yaris 1.5

Παράλληλα, τα θύματα είχαν ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, (διακυβέρνηση ΝΔ).

Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ζητώντας του να πιέσει με΄σω επιστολής για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας, όπως και έκανε. Ένα μήνα αργότερα, ανακλήθηκε ο θύτης στη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Ι. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πως παρότι προτάθηκε στα θύματα “να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές”, δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας».

Η ΝΔ, πατώντας πάνω σε δικαστική διαμάχη της κας Μπουζαρανίδου εναντίον της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα για παράνομη απόλυσή της -κατά την οποία δικαιώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια- και εφαρμόζοντας τη γνωστή συνταγή της σαλαμοποίησης εξέδωσε σήμερα δύο ανακοινώσεις με τις οποίες ο εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για «προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης», αναφερόμενη στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων».

Διαβάστε επίσης:  Μεγάλη απάτη σε εξέλιξη: Αν σας έρθει αυτό το SMS μην απαντήσετε

«Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία με δεύτερη ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι «ακόμη περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ποιο ήταν το στέλεχος που σύμφωνα με το θύμα ζητούσε σιωπή, ακολουθώντας προφανώς τη γραμμή του κ. Τσίπρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά:

Θύματα του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.

Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση.

Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας.

Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα.

Διαβάστε επίσης:  ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Ταραντίλη: Αφού έκανε την αρχή, καιρός είναι να ακολουθήσει η Μενδώνη

Ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας».

Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν.

πηγή: avgi.gr

the FAQ team