Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: “Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει”

Επικαιρότητα

Ελλάδα / Επικαιρότητα 352 Προβολές


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: “Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει”

Στις 15 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι το 80% των παιδιών νοσούν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει.

“Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει”, είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι: «οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα χτύπημα στο υπογάστριο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακευτικές εταιρίες».

Στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενηλίκους που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές. Μάλιστα, το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει.

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά.

«Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο», αναφέρει ακόμα ο ΠΙΣ.

Συστήνει στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα, και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο, ανεξήγητο και επίμονο.