ΣΕΒ: Χάσμα μισθών και δεξιοτήτων ανάμεσα στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία [γραφήματα]

Ειδήσεις τώρα

ΣΕΒ: Χάσμα μισθών και δεξιοτήτων ανάμεσα στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία [γραφήματα]


Χάσμα χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων στη βιομηχανία και το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στη συνολική απασχόληση στη χώρα. Την ίδια στιγμή, καθόλου κολακευτικά δεν είναι τα στοιχεία σε σχέση με το επίπεδο των δεξιοτήτων και προσόντων των εργαζομένων στη βιομηχανία, αλλά και την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτιση στη χώρα μας εν συγκρίσει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Θετική πρωτιά μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι η βιομηχανία παρέχει τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην έρευνα του ΣΕΒ με θέμα «η συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία», που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μισθοί

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί στη βιομηχανία, λαμβάνουν κατά μέσο όρο €26.100 το χρόνο (2022). Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα καταγράφει πτωτική πορεία διαχρονικά (-12% vs 2010), καθώς οι απολαβές υποχωρούν, ενώ στον τομέα της απασχόλησης οι απώλειες των προηγούμενων ετών καλύπτονται.

Σε σύγκριση με την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, στη 14η θέση,...
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ: Newsbase - Google News

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο