Ελληνίδες ζωγράφοι – Το άλλο μισό του ουρανού και η παρουσία τους στην τέχνη

Ειδήσεις τώρα

Ελληνίδες ζωγράφοι – Το άλλο μισό του ουρανού και η παρουσία τους στην τέχνη


Ήταν πολλές αλλά έμειναν στη σκιά των ανδρών συναδέλφων τους, που καθόριζαν τάσεις, δημιουργούσαν «όνομα», εγγράφονταν στην Ιστορία. Και μόλις τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες αυτές άρχισαν να αλλάζουν σημαντικά. Οι ελληνίδες ζωγράφοι όμως, ήταν ανέκαθεν παρούσες στην τέχνη, τα κοινωνικά ζητήματα και τη ζωή, έστω κι αν οι περισσότερες υπήρξαν παραγνωρισμένες. Το έργο τους, το έργο της γυναικείας συμβολής στην τέχνη του 20ού αιώνα αναδεικνύει ωστόσο τώρα η έκθεση «Στη σκιά», που εγκαινιάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου  στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Αρχίζοντας από την παλαιότερη, την Θάλεια Φλωρά-Καραβία και φθάνοντας ως την Όπυ Ζούνη, η έκθεση περιλαμβάνει έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλύπτριες γεννημένες μεταξύ 1871 και 1941.  Όλα τα έργα μάλιστα ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

 Το πρώτο μέρος αυτού του εκθεσιακού πανοράματος περιλαμβάνει  έργα από καλλιτέχνιδες, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1871 και 1910 και εδώ συναντάμε τις πραγματικές πρωτοπόρους, που δούλεψαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και είχαν σ...
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ: Newsbase - Google News

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο