Κατηγορίες
Νέα

Κίνηση πανικού … του Μαξίμου να κουρέψουν την δόξα Δένδια και να πιστώσουν τα εύσημα στον Μητσοτάκη

Ο Νίκος Δένδιας χθες με την ορθή αντίδρασή του να απαντήσει ως άρμοζε στην σπέκουλα της Άγκυρας, στην πραγματικότητα “απαντούσε” όχι μόνον στις τουρκικές θέσεις, αλλά και στην “γραμμή” τμήματος του Μαξίμου και που δεν είναι υπέρμαχη των “κόκκινων γραμμών” σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο.

Για πολλούς ο Νίκος Δένδιας μετέφερε προς το Μαξίμου και την εσωτερική “κόκκινη γραμμή” ισχυρών κύκλων εντός της Νέας Δημοκρατίας προς τον σημερινό πρωθυπουργό, να μην τολμήσει να προχωρήσει με γραμμή Σημίτη στο Αιγαίο. “Κόκκινη γραμμή” που είχε ήδη διατυπώσει ο Κώστας Καραμανλής από την περασμένη βδομάδα αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς στο “περίφημο” άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γράφει σχετικά σήμερα το avgi.gr

Ως κίνηση πανικού εκλαμβάνεται η σπουδή του Μαξίμου να υποστηρίξει ώρες μετά την on camera σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου, ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε πρωθυπουργική εντολή «αν προκληθεί να απαντήσει».

Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, στην ελληνική πολιτική ιστορία, εθωρείτο αυτονόητο ότι ο υπουργός Εξωτερικών σε μια κρίσιμη συνάντηση στην Άγκυρα, τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, θα είχε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κινηθεί.

Επίσης, σε κανέναν τη στιγμή της σύγκρουσης δεν είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί ο Νίκος Δένδιας να μην είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για το πως θα αντιδράσει στην περίπτωση ευθείας πρόκλησης από τον Τούρκο ομόλογό του.

Ή μήπως όχι; Και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να βγάλουν άρον άρον διαρροές «περί εντολής» του;

Τα ερωτήματα είναι πολλά, τη στιγμή, μάλιστα, που όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες και το παρασκήνιο εντός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας αποτελεί έως και κόκκινο πανί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:  Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει η εστίαση χωρίς μουσική

Όπως λένε, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών δεν υπάρχει «χημεία», θέλοντας έτσι με εύσχημο τρόπο να περιγράψουν τις βαθιές διαφορές που έχουν στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα με αιχμή τα ελληνοτουρκικά.

Όσα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να εξηγήσουν την κίνηση απελπισίας του Μαξίμου δίνουν έμφαση σε τρία σημεία:

-Τον πιθανό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικρατούσας στο περιβάλλον του αντίληψης περί συνετής και συναινετικής πολιτικής στα ελληνοτουρικά.

-Τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού. Τα άγχη, τις φοβίες και τις ανασφάλειές του. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την αποδοχή που είχε η στάση του Νίκου Δένδια και ένοιωσε ότι δεν εισπράττει τίποτε από αυτή την αποδοχή.

-Και ακόμα πως ο πρωθυπουργός διακατέχεται από φοβίες περί δελφίνων που στο πρώτο στραβοπάτημα θα αμφισβητήσουν την προεδρία του και μέσα σε αυτούς «βλέπει» και τον Δένδια.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Ότι η διαρροή από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ήταν αποτέλεσμα πλήρους συνεννόησης με τον πρωθυπουργό η στάση του Δένδια απέναντι στον Τσαβούσογλου, προκάλεσε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Δηλαδή, σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και καυστικά σχόλια στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων και στις δημοσιογραφικές αίθουσες.

the FAQ team