Κατηγορίες
Νέα

Η κολχικίνη στη μάχη των μεταλλάξεων και του πιεσμένου ΕΣΥ – Συνταγογραφείται από γιατρούς

ΕΛΛΑΔΑ Η κολχικίνη στη μάχη των μεταλλάξεων και του πιεσμένου ΕΣΥ – Συνταγογραφείται από γιατρούς Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 08:49

Η κολχικίνη συνταγογραφείται κανονικά από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όσους ασθενείς νοσούν από COVID-19, προκειμένου να μην νοσηλευθούν σε νοσοκομείο και να μην διασωληνωθούν.

Οι γιατροί της ΠΦΥ μπορούν και συνταγογραφούν την κολχικίνη, μετά από σχετική Κοινή Υυπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

Καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε μεγάλη πίεση, με 200 εισαγωγές και σύνολο 1.600 εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα, με διασωληνωμένους ηλικίας 45 ετών, χωρίς υποκείμενα μάλιστα νοσήματα, ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να κρατήσει ασθενείς με COVID-19 μακριά από τα νοσοκομεία είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Ιδιαίτερα δε, όταν οι επόμενες 10 με 15 ημέρες, είναι πολύ κρίσιμες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Την ώρα, μάλιστα, που οι μεταλλάξεις του ιού, έχουν δημιουργήσει ένα δραματικό τοπίο αναφορικά με τη διασπορά του ιού.

Να σημειώσουμε, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παπαευγγέλου, το 60% με 70% όλων των κρουσμάτων, οφείλονται πλέον στις μεταλλάξεις και ειδικότερα στη βρετανική μετάλλαξη. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε τον αγώνα άνισο, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους μας.

Τι είχαν δηλώσει στο CNN Greece για την κολχικίνη οι επιστήμονες

Να θυμίσουμε ότι στις 28 Ιανουαρίου 2021, το CNN Greece, είχε δημοσιέυσει σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο ο καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος και ο διδάκτωρ Δημήτρης Βραχάτης, είχαν αναφερθεί ενδελεχώς, τόσο στη δυναμική του φαρμάκου όσο και στην μελέτη GRECCO.

Διαβάστε σχετικά:

Η επόμενη ημέρα της κολχικίνης: Ένα βήμα πριν την έγκριση από τον ΕΜΑ

Διαβάστε επίσης:  Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της Σπυροπούλου! Πώς απέκτησε το κορμί που πάντα ονειρευόταν

Ειδικότερα, την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τα ευρήματα της καναδικής μελέτης Colcorona για την κολχικίνη, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα είναι θετικά, είχαν εκφράσει στο CNN Greece, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος και ο καρδιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός υπότροφος της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», Δημήτρης Βραχάτης.

Όπως είχαν εξηγήσει, βάσει αυτής της μελέτης, αλλά και επιπλέον δεδομένων που είχαν αθροιστεί από Ιταλία, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κολομβία -με απαρχή την ελληνική μελέτη GRECCO19- τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας άναψαν το πράσινο φως για την χορήγηση κολχικίνης.

Το εν λόγω αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, ξεκινώντας ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά τη διάγνωση.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο είναι ένα οικονομικό φάρμακο γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια σε ρευματολόγους και καρδιολόγους, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους, δύο φορές την ημέρα για τις 3 πρώτες ημέρες (0,5 mg x 2) και στην συνέχεια επί ένα μήνα (0,5 mg x 1). Πρόκειται δηλαδή για μία κατ’ οίκον θεραπεία.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που σίγουρα δεν μπορούν να λάβουν κολχικίνη, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, είναι οι γυναίκες που κυοφορούν, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πρόκειται να τεκνοποιήσουν και οι ασθενείς με ηπατοπάθειες. Για τις λοιπές συνοσσηρότητες ή την συγχορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό.

Αναφορικά με την ελληνική μελέτη GRECCO-19, υπενθυμίζουμε ότι εντάχθηκαν 105 άτομα τα οποία και μελετήθηκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διεθνή τύπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το φάρμακο έχουν λάβει περισσότεροι ασθενείς, στο πλαίσιο εξατομικευμένης απόφασης των θεραπόντων γιατρών.

Διαβάστε επίσης:  Lockdown: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο – Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα

Η μελέτη της κολχικίνης στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, ουσιαστικά με την έναρξη της πανδημίας. Τότε, μία Ομάδα Ελλήνων ερευνητών, είχε δηλώσει, ότι η κολχικίνη φαίνεται ότι έχει «αρκετά ικανοποιητικές ανασταλτικές επιδράσεις» στον ιό SARS-CoV-2. Τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης χρηματοδότησε η ELPEN και η KARIAN / ACARPIA με την ονομασία GRECCO-19 που αφορούσε τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης.

Η μελέτη GRECCO-19, υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe της Βαλένθια.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 κέντρα και σε 105 ασθενείς, και έδειξε σαφές κλινικό όφελος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κολχικίνη (σημαντική μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση).

Στο τέλος Ιουλίου 2020 δημοσιεύθηκε δεύτερη σημαντική μελέτη, σε επίσης έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, από ιταλική ερευνητική ομάδα, που επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά ευρήματα της ελληνικής έρευνας. Μέχρι σήμερα ακολούθησαν συνολικά έξι δημοσιεύσεις στο αντικείμενο.