Κατηγορίες
Νέα

Η απόφαση του συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης για την Πλατεία Ελευθερίας

Πώς οδηγήθηκαν τα μέλη στην απόρριψη της πρότασης για μετονομασία της σε «Μητροπολίτου Ανθίμου Α’»

 Οι τοποθετήσεις και οι ψήφοι αναλυτικά                                                         

 Θέμα συζήτησης έγινε τελευταία η πρόταση της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, για μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίας, στον ΟΣΕ, σε «Μητροπολίτου Ανθίμου Α’, την οποία έφερε για συζήτηση και γνωμοδότηση στο συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρός της Γιάννης Ναϊτίδης.

Στα πρακτικά της απόφασης, αναφέρεται πως αφού ο πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα, διαβάζοντας την εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, το λόγο πήρε ο Παύλος Γεωργιάδης από την Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος, «ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της ονοματοδοσίας εν ζωή. Επιπλέον υπάρχει ήδη το Ανθίμειο Ίδρυμα στο όνομα του Μητροπολίτη και δεν είναι υπέρ στη  μετονομασία μίας πλατείας που ονομάζεται Ελευθερίας.

Από την πλευρά της παράταξης «Πόλη & Πολίτες», ο Δημήτρης Μερκούρης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «σε μια ιστορική στιγμή που η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και η Θράκη τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, για λόγους εντυπωσιασμού, ανεπάρκειας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Ζαμπούκης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ναϊτίδης εισηγούνται την μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίας σε Πλατεία Μητροπολίτου Ανθίμου Α΄.

Η εισήγηση αυτή γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη πλατεία έλαβε αυτή την ονομασία από προγενέστερο δημοτικό συμβούλιο και χωρίς τη γνωμοδότηση επιστημονικής επιτροπής, η σύσταση της οποίας έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Κοινότητα Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Σεβασμιότατος, όταν πληροφορηθεί το θέμα, δε θα αποδεχθεί αυτή τη συγκεκριμένη μετονομασία. Άλλωστε το έργο του Σεβασμιότατου στον Δήμο και στην Πόλη είναι γνωστό και δε χρήζει πολιτικής εκμετάλλευσης».

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό τα νοσοκομεία στην Αττική -Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ

Το λόγο πήρε και  η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτηρία Δευτεραίου, η οποία, σύμφωνα με τα πρακτικά, «εξέφρασε την αντίρρηση της για την μετονομασία της πλατείας Ελευθερίας».

Πώς ψήφισαν

Μετά από «διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυρίων Συμβούλων» το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και η πρόταση καταψηφίστηκε με 6 υπέρ, 1 λευκό και 7 κατά.

Αναλυτικά, υπέρ της μετονομασίας της Πλατείας Ελευθερίας σε Μητροπολίτου Ανθίμου Α’ ψήφισαν οι εξής 6 σύμβουλοι:  Ναϊτίδης Ιωάννης, Παζαρλιώτη Κλεονίκη, Πατερόπουλος Κωνσταντίνος, Καλυμνιός Παντελής, Κουρτίδης Επαμεινώνδας, Αγγέλου Θωμάς.

Παρών ψήφισε ο Τάκας Ιωάννης.

Κατά ψήφισαν οι εξής 7 σύμβουλοι:  Μερκούρης Δημήτριος, Γεωργιάδης Παύλος, Χατζησάββα Κυριακή, Τερζούδη Σοφία, Βαλαβάνη Σοφία, Δευτεραίου Σωτηρία, Τρέλλης Αποστόλης.