Κατηγορίες
Νέα

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ Covid της χώρας -Σε επίπεδα-ρεκόρ οι διασωληνωμένοι, αυξημένες οι εισαγωγές

Ασφυκτικό διαγράφεται το πλαίσιο στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ Covid από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού επιμένει, ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν πως τα στοιχεία που παρατηρούν προσεκτικά όσο εξελίσσεται η πανδημία είναι ο δείκτης θετικότητας (ποσοστό θετικών τεστ επί του συνόλου διαγνώσεων), αλλά και ο αριθμός νέων εισαγωγών και διασωληνώσεων.

Το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 3.228, επί συνόλου 58.000 τεστ κορωνοϊού. Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας τις τελευταίες 7 ημέρες υπολογίζεται σε 6,37%, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται το τελευταίο 24ωρο σε 776. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 67 έτη, ενώ 83.0% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών λόγω κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν το τελευταίο 24ωρο 595, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 522 ασθενείς ανά ημέρα.

Μιλώντας για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, χθες, ο επικεφαλής της επιτροπής για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως όσο αποκλίνει ο αριθμός τους από εκείνον των εξιτηρίων τόσο θα πιέζεται το σύστημα υγείας της χώρας. Οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο το τελευταίο 24ωρο υπολογίζονται σε 482.

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να προσεγγίζει τους 800, το ΕΣΥ πλησιάζει τα όριά του, αναφορικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid. Στις 30 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει πως ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα ανερχόταν σε 891.

Διαβάστε επίσης:  Lockdown: Χαλάρωση με 21.121 κρούσματα κορονοϊού σε δέκα μέρες;

Μία ημέρα αργότερα, ωστόσο, ο υπουργός ανακοίνωνε τη μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά, προσθέτοντας έτσι στο σύνολο 33 επιπλέον ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για την πανδημία, covid19.gov.gr, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα υπολογίζεται σήμερα σε 83,82%. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο πιεστική στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης.