Κατηγορίες
Νέα

Απίστευτο: Μόλις 0,25% … ο δείκτης θετικότητας των περίφημων self test Μητσοτάκη-Κικίλια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όταν για τα μοριακά και τα rapid σήμερα ήταν 7,77% !

Δοκιμάζεται σκληρά με το “καλημέρα” – όπως άλλωστε προειδοποιούσαν σχεδόν όλοι ειδικοί αλλά και επιστήμονες – το μέτρο των self test για την εκπαιδευτική κοινότητα, αρχικά, που παρουσιάζει ως “διαβατήριο” για να βγούμε κάποια στιγμή από τα μέτρα που διαρκούν 6 μήνες πλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα σε μόλις 0,25% ανέρχεται το ποσοστό θετικότητας των self tets που διενεργήθηκαν σε μαθητές και καθηγητές ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων της χώρας. Συγκεκριμένα, έγιναν 245.093 self tests και σύμφωνα με πληροφορίες από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, αυτά με θετικό αποτέλεσμα ανέρχονται σε 613.

Για την διαπίστωση αν όντως είναι νοσούντες οι 613, θα πρέπει να βεβαιωθεί με μοριακό τεστ, ενώ δεν προσήλθαν σήμερα στα σχολεία, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία όταν ο επαναληπτικός έλεγχος δείξει αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.

Το χαμηλό ποσοστό θετικότητας από τα self test προκαλεί προβληματισμό καθώς την ίδια μέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο η θετικότητα ανέρχεται σε 7,77% (διενεργήθηκαν 6.988 μοριακά τεστ και 13.684 rapid test).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Κυριακή ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,95%, το Σάββατο 4,25%, την Παρασκευή 4,79%, την Πέμπτη 5,52% ενώ την Τετάρτη 6,24%.

Το χαμηλό ποσοστό θετικότητας από τα self tests επεσήμανε σήμερα στην Βουλή και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ποσοστό υποπολλαπλάσιο αυτού που καταγράφεται στους καθημερινούς ελέγχους με rapid test σε ασυμπτωματικούς πολίτες.

Ο Ανδρέας Ξανθός ότι αυτό είναι ενδεικτικό της πολύ χαμηλής τους ευαισθησίας των self test και άρα της αδυναμίας τους να αποτελέσουν αξιόπιστο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης . «Άρα το θέμα δεν είναι ότι προλάβαμε την διασπορά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν 600 φορείς του SARS-CoV-2 αλλά ότι δεν ξέρουμε πόσοι από τους υπόλοιπους 250.000 που ελέγχθηκαν πήραν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και συνέβαλλαν στη μετάδοση του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά

Διαβάστε επίσης:  Μόσιαλος – Εμβολιασμοί και παιδιά: Τι ξέρουμε

Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει την προβληματική στρατηγική των self test επιμένοντας στην ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο σχέδιο διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid test από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και από τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα με συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ .

the FAQ team