Λιβερά Κοζάνης: Πώς ένας ηρωικός τόπος μετατρέπεται σε energy storage hub

Ειδήσεις τώρα

Λιβερά Κοζάνης: Πώς ένας ηρωικός τόπος μετατρέπεται σε energy storage hub


Τα Λιβερά είναι ορεινό χωριό της Κοζάνης, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Κουρούμπα. Βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Κοζάνη και 16 χιλιομέτρων από την Πτολεμαΐδα. 

Μετά την καταστροφή του 1922 έγινε ο τόπος υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία που ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μια 20ετία αργότερα όμως η μοίρα επιφύλασσε μια δεύτερη καταστροφή στους βιοπαλαιστές κατοίκους της περιοχής, όταν στις 3 Φεβρουαρίου 1944, μετά από σκληρή σύγκρουση μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ και ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, οι Γερμανοί δολοφόνησαν εν ψυχρώ 63 κατοίκους και κατέστρεψαν το χωριό.

Αυτή η αιμοσταγής θηριωδία έμεινε στην Ιστορία ως το ολοκαύτωμα των Λιβερών με τους νεκρούς του να τιμώνται κάθε χρόνο στο χώρο του μνημείου που έχει ανεγερθεί σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Στη δική μας εποχή και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή των Λιβερών και των Σιδερών Κοζάνης έχει γίνει επίκεντρο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ, με την ανάπτυξη πολλών και ...
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ: Newsbase - Google News

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο