Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που «καίνε» τους καταναλωτές

Ειδήσεις τώρα

Ακρίβεια: Τα πέντε καθημερινά προϊόντα που «καίνε» τους καταναλωτές


Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν «χρυσάφι» πέντε καθημερινά προϊόντα.

Από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί και το λάδι, μέχρι τα φθηνότερα προϊόντα εκτός σπιτιού, όπως ένα σουβλάκι ή ένας καφές στο χέρι, η ακρίβεια κάνει πάρτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, στα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά και αυγά (+25,2%), τα έλαια και λίπη (+22,9%), το ψωμί και τα δημητριακά (+16,8%) και ο καφές (+13%).

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ράλι των τιμών έχει εκμηδενίσει τις αυξήσεις στους μισθούς που δόθηκαν πέρσι και τίποτα δεν δείχνει ότι ο δείκτης τροφίμων θα εμφανίσει σημαντικές υποχωρητικές τάσεις στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα λόγω πολέμου, κλιματικής κρίσης και ενεργειακού κόστους θα μας «συντροφεύει» μέχρι και το 2024.

«Καίνε» οι τιμές

Ένα από τα πλέον βασικά είδη, όπως το φρέσκο γάλα, συγκαταλέγεται στο top 20 των κατηγοριών που...
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ: Newsbase - Google News

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο