Το χωριό της Θεσσαλίας που σε ταξιδεύει στο χρόνο

Ειδήσεις τώρα

Το χωριό της Θεσσαλίας που σε ταξιδεύει στο χρόνο


Ο παραδοσιακός οικισμός Αμπελάκια, «σκαρφαλωμένος» στις πλαγιές του Κισσάβου αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Θεσσαλίας, που κάθε λάτρης του ταξιδιού πρέπει να επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή του.

Εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης με τα υπέροχα και πανέμορφα αρχοντικά τον παρασέρνουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν.

Μέσα στην καταπράσινη φύση της περιοχής, στους πρόποδες της Όσσας (γνωστή και ως Κίσσαβος), τα Αμπελάκια συναντώνται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τα Ιερά Στενά των Τεμπών, και αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στα μικρά αμπέλια της περιοχής -οι κάτοικοί του μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία– ωστόσο, το γεγονός ότι η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σίγουρα οφείλεται σε ένα άλλο στοιχείο κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι εδώ επί Τουρκοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα το 1778, ιδρύθηκε και λειτούργησε με επιτυχία ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο.

Η φήμη του χωριού ξεπέρασε τα σύνορα της Θεσσαλίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, και έφτ...
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ: Newsbase - Google News

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο